home
 
tentoonstelling
openingsweekend
historische evocatie van de slag
evenementen
 
toeristisch aanbod
bezoekersinformatie
contact
partners
 
 
 
 
 
 

 

français english Deutsch
   
   
  films naar aanleiding van Oudenaarde 1708  
   
  het vuurwerk op 11 juli 2008  
   
  kleinere tentoonstellingen  
   
  Moord aan de Schelde  
   
  artistieke happenings en open monumentendag  
         

 

 

 

 

 
aanleiding inleiding zonnekoning de hertog van Marlborough
11 juli 1708 maquette vauban de Fransen
landschap wooncultuur de geallieerden

kleinere evenementen in het kader van oudenaarde 1708

 

 

Universiteit Vrije Tijd Davidsfonds
Cursus 'oudenaarde 1708, een stad, een koning, een veldheer'


Oudenaarde 11 juli 1708: de grote Europese grootmachten staan met hun enorme legers tegenover elkaar. Engeland, Spanje, het Habsburgse Rijk en de Zeven Provinciën vormen een Grote Alliantie tegen Frankrijk, dat aanspraak maakt op de kroon van Spanje. Duizenden soldaten komen om in de veldslag op de kouters van Eine, Heurne en Mullem. Lodewijk XIV – de zonnekoning en onaantastbaar vorst – lijdt een zware nederlaag, terwijl de hertog van Marlborough, de Engelse veldheer, triomfeert.

Professor René Vermeir plaatst deze veldslag terug in zijn context van de Spaanse Successieoorlog. Hij staat ook stil bij de manier waarop oorlogen toen werden gevoerd en wat de weerslag was op de burgerbevolking. René Vermeir is ook één van de auteurs van de publicatie, die naar aanleiding van de tentoonstelling uitgegeven wordt.
Samen met de tentoonstelling en de historische evocatie van de veldslag, zorgt deze cursus voor een levendige en veelzijdige benadering van een belangrijke episode in de Europese geschiedenis, precies 300 jaar na de Slag bij Oudenaarde.

Cursusprogramma:
Dag 1: zaterdag 12 juli
Van 10 uur tot 12.30 uur: cursus
Om 14.15 uur: geleid bezoek aan de tentoonstelling ‘Oudenaarde 1708, een stad, een koning, een veldheer’ in het stadhuis

Dag 2: zondag 13 juli
Van 10 uur tot 12.30 uur: cursus met aansluitend aperitief
Facultatief om 15 uur: historische evocatie van de Slag bij Oudenaarde, terrein Meerspoort Zuid

Cursuslocatie:
abdij Maagdendale, Maagdendale 13

Prijs:
syllabus, koffie, aperitief en tentoonstellingsbezoek inbegrepen
Cursus: 53 euro, houders lerarenkaart 50 euro, Davidsfondsleden 47 euro
Cursus met historische evocatie: 56 euro, houders lerarenkaart 53 euro, Davidsfondsleden 50 euro

www.universiteitvrijetijd.be

Hanske De Schaker:
Oudenaarde Schaakt 1708


Zondag 6 juli 2008
Op zondag 6 juli houden de steden Arras, Bergen Op Zoom, Hastings en Oudenaarde een schaakveldslag in de volkszaal van het stadhuis van Oudenaarde. Dit tornooi is ontstaan uit het idee voor een vredelievende oplossing voor een echte veldslag. De teams van vier personen van elke stad zullen het tegen elkaar opnemen in enkele middellange partijen.

Tussen 14u en 16u is de volkszaal van het stadhuis open voor publiek. U kan de schakers live aan het werk zien. Tussen 14u en 16u kunt u het ook opnemen tegen de kampioen van Oudenaarde in een simultaan. In deze simultaan neemt de kampioen het op tegen zoveel mogelijk spelers tegelijkertijd.

U vindt de volkszaal van het stadhuis door de trappen links te nemen van het stadhuis.
Kom kijken naar de strategen van het kleine bord!
En waag zelf een poging om de kampioen van zijn voetstuk te stoten!

Met medewerking van:

  • Vzw Oudenaarde en Zustersteden
  • Stadsbestuur Oudenaarde
  • Schaakclub Hanske De Schaker

Meer info bij Sander De Vrieze, tel. 055/319572

Sint-Bernarduscollege Oudenaarde:
Signeersessies strips


Signeersessies door tekenaars en scenaristen van de strip ‘De Slag bij Oudenaarde’, met Steven Dhondt (Stedho) en Ivan Adriaenssens.
Zondag 18 mei van 15 uur tot 17 uur

Bevlagging Hoogstraat

Naar aanleiding van "Oudenaarde 1708, een stad, een koning, een veldheer" hebben de handelaars van de Hoogstraat een eerbetoon creatief gebracht aan de herdenking door 14 vlaggen uit te hangen. Op de vlaggen vallen de handelaars te bewonderen in kledij van toen, in imaginaire scenes uit het leven van de 18de eeuw.

Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen:
Natuurslagveldwandeling op 12 mei


Natuurslagveldwandeling op 12 mei

Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen organiseert op 12 mei een natuurslagveldwandeling op het slagveld en in het natuurreservaat De Rooigemvallei. Een korte verkenning (6 km) met aandacht voor de natuur en het landschap. Afspraak om 14 uur op de Valleihoeve (familie Devaere – Van Caester), Rooigemstraat 15, Huise-Zingem. Meer info: Geert Carpels, tel. 055 207 265.

Wandelclub Hanske de Krijger:
Adriaan Brouwertochten


Adriaan Brouwertochten
Zaterdag 12 juli
Parcours langs het tentenkamp van de deelnemers van de historische evocatie van de Slag bij Oudenaarde uit 1708 en tal van randanimaties in het kader daarvan. Prachtige wandeling door de ongerepte natuur. Gezinsvriendelijke tocht naar de Abdij Beaulieu en de recreatiezone Donkvijver. Voor iedere deelnemer is er een gratis Adriaan Brouwerbiertje.

Startplaats:
KBO Sint-Walburga, Smallendam 25
Afstanden: 7 – 10 – 15 – 20 km
Starturen: van 7 uur tot 15 uur
Inschrijvingsgeld: 1,10 euro voor federatieleden en 1,50 euro voor niet-leden

Deelnemers aan de wandeling kunnen de tentoonstelling ‘Oudenaarde 1708, een stad, een koning, een veldheer’ tegen reductietarief bezoeken: 5 euro.

Meer info: www.hanskedekrijger.be of tel. 0478 642 886
Lokale graanstokerij Braeckman:
Kruidenlikeur Oudenaarde 1708


“Oudenaarde 1708” is een heerlijke kruidenlikeur op basis van een zeer oud recept. Het verwijst naar de Slag bij Oudenaarde in 1708 in het kader van de Spaanse Successieoorlog (1701-1714).

De achttiende eeuw kondigde zich hoopvol aan voor de graanstokers. Op 22 december 1700, amper twee maanden na zijn aantreden, laat Filips V het stoken toe in de Zuidelijke Nederlanden. Hiermee komt er een einde aan een eeuw, vrijwel constant, verbod op het stoken van korenbrandewijn in onze contreien. De motivering van deze ommezwaai was zeer duidelijk. Het verbod op het produceren van korenbrandewijn had de graanprijs niet alleen gestabiliseerd maar tot een historisch dieptepunt gebracht, zodanig zelfs dat de boeren niet meer bij machte waren hun “beden, subsidiën en andere impositiën te betalen die sij Ons soo mildelijck toestaen om Ons te helpen dragen den last van desen tegenwoordigen Oorlogh”. Verder werd gesteld “dat desen dranck schaedelijck soude wesen aen de ghesontheyt, niet en soude over-een-comen met de gevoelens der Medecynen, als wanneer de brandewijn soude gedistilleert worden uyt suyver graen ende anijs-zaet”. Graanalcohol werd dus, in tegenstelling met alcohol uit groenten en fruit, niet langer meer beschouwd als schadelijk voor de gezondheid.
Uit verschillende bronnen kunnen we afleiden dat korenbrandewijn, gearomatiseerd met anijszaad, jeneverbessen of karwijzaad, vrij populair was. Deze kruiden werden gebruikt omwille van hun digestieve eigenschappen. De geneeskrachtige werking van de korenbrandewijn kon nog versterkt worden door het gebruik van andere bessen, zaden en kruiden.

Serveer “Oudenaarde 1708” ijskoud als aperitief of digestief, puur of met ijs. Geniet van deze bijzondere smaakbelevenis!

meer info: http://www.braeckman.info/

Oudenaardse Radio-Amateurs UBA-sectie ODE:
wereldwijde radioverbindingen

De Oudenaardse Radio-amateurs UBA-sectie ODE mogen gebruik maken van de speciale roepnaam ON1708M. Deze call werd toegekend door het BIPT en zal vanaf 11 juli 2008 tot het einde van het jaar regelmatig te horen zijn op de verschillende frequenties. Hiermee maken ze wereldwijde verbindingen en dus kunnen ze ook op hun manier Oudenaarde in de bloemetjes zetten. Iedere verbinding wordt bevestigd met een QSL: dit is een soort prentkaart waarop de gegevens van de verbinding staan, met een woordje uitleg over Oudenaarde 1708 een stad, een koning, een veldheer.

Het weekend van 12 en 13 juli wordt er op de terreinen van de abdij Maegdendale een antenne geplaatst en zullen onze radio-amateurs volop verbindingen maken vanuit deze lokatie.

meer info: http://ode.uba.be/
op de volgende pagina staat een teller waarop alle amateurs die een verbinding gemaakt hebben, meer informatie krijgen. http://www.qrz.com/callsign/ON1708M?

Lokale bakkers:
Herenbrood


1708 ligt in een tijdperk van grote armoede en in deze periode aten gewone mensen – vooral op het platteland – zwart roggebrood.
Er was echter ook een klasse die men ‘heren’ noemde en die konden het zich veroorloven brood, bereid met tarwebloem, te eten.
Tarwe, het graan met de beste smaak, werd in een lang proces gereinigd, vermalen en gebuild zodat een kwaliteitsvol eindproduct het resultaat was.
Wat het bakken betreft zorgt een lang verwerkingsproces van grondstoffen kneden, verschillende gistingen en voldoende uitbakken voor lekker brood. ‘Herenbrood’ is een brood met typische kruimstructuur, kleur, volume en vooral smaak.
Momenteel is ‘Herenbrood’ reeds te verkrijgen bij volgende bakkers in Oudenaarde:

  • Bakkerij Burez, Beverestraat 80
  • Bakkerij Gijselinck, Tussenbruggen 14
  • Bakkerij Rogge, Markt 23
  • Bakkerij Rogge, Bergstraat 66
  • Bakkerij Contreras, Reytstraat 232
  • Bakkerij Soethoek, Detrerestraat 152
Wandelclub Hanske de Krijger:
Reimond Stijnstocht


Reimond Stijnstocht
Zaterdag 13 september

Wandeling door de pittoreske dorpjes Mullem en Huise, valleipad Rooigemsebeek, Koutermolen, kasteel van Wannegem-Lede. De wandeling verloopt in en rond de kouters waar in 1708 de Slag bij Oudenaarde werd uitgevochten. Heerlijke rustige wandelpaadjes, met zichten op windmolen, kasteelparken en met bovendien veel ongerepte natuur. Gratis verrassing voor elke deelnemer.
Startplaats: parochiezaal, dorpsplein Mullem
Afstanden: 7 – 10 – 15 – 20 km
Starturen: van 7 uur tot 15 uur
Inschrijvingsgeld: 1,10 euro voor federatieleden en 1,50 euro voor niet-aangeslotenen

Deelnemers aan de wandeling kunnen de tentoonstelling ‘Oudenaarde 1708, een stad, een koning, een veldheer’ tegen reductietarief bezoeken: 5 euro.

Meer info: www.hanskedekrijger.be of tel. 0478 642 886

Landelijke Gilde Eine – Heurne – Mullem en KVLV Eine:
5de Sneukeltoer


Zondag 7 september
Culinair proeven van hoeve- en streekproducten op 5 landbouwbedrijven verbonden via een fietstocht van ongeveer 30 km doorheen de kouters waar op 11 juli 1708 de Slag bij Oudenaarde werd uitgevochten.
De tocht begint en eindigt op Herlegem 67 in Eine. Vrij vertrek tussen 11 uur en 13 uur.  Volwassenen betalen 15 euro, kinderen 7 euro. Er is muzikale animatie op iedere stopplaats. Kaarten te verkrijgen bij de bestuursleden van de landelijke Gilde en KVLV en de KBC-kantoren van Eine.
Info en kaarten: www.sneukeltoer.be, tel 055 31 84 30.

Landelijke Gilde Huise-Mullem:
Veldslagtocht 1708


De landelijke Gilde Huise-Mullem organiseert op 12 september vanaf 19 uur een verrassingstocht van ongeveer 8 km in de omgeving van het slagveld, met een drietal controlepunten en als apotheose een groot kampvuur rond de slagveldtoren.
Inschrijven kan van 1 augustus tot 6 september bij voorzitter Raf De Paepe, tel 09 383 037 of bij de bestuursleden van de Landelijke Gilde.