De slag bij Oudenaarde speelde zich af op het platteland ten noordoosten van de stad op het grondgebied van de voormalige dorpen Eine, Heurne, Mullem en Ooike. Ook een deel van Zingem (Huise) kreeg troepenbewegingen te verwerken op 11 juli 1708. Het landschap speelde een belangrijke rol bij het verloop van de slag: in het gesloten landschap in de buurt van de beken (Marollebeek en Diepenbeek) met vele hagen en bosjes verliep het gevecht heel chaotisch. De rug van de Rooigemkouter en de hoge rug van de Ast in Mullem fungeerden dan weer als uitzichtpunten voor de Franse troepen.
Voor de reconstructie van het historische landschap ten tijde van 1708 deed de stad Oudenaarde een beroep op het gespecialiseerde bureau Visual Dimension uit Ename. Dit bureau reconstrueerde nauwgezet aan de hand van oud kaartmateriaal (zoals de Ferrariskaart) en oude archiefbronnen, hoe het gebied eruit zag drie eeuwen terug. Het resultaat is te zien op de tentoonstelling in het stadhuis.
Ook in de publicatie “Oudenaarde 1708. Een stad, een koning, een veldheer" krijgt het platteland ruime aandacht. Aan de hand van een authentiek ooggetuigenverslag van een inwoner van Eine wordt gereconstrueerd op welke locaties strijd werd geleverd. Foto’s van dezelfde locaties in het actuele landschap maken het landschap van toen begrijpelijk voor de inwoner en bezoeker in de 21ste eeuw. Het boek is een realisatie van het Oudenaardse stadsbestuur in samenwerking met drukkerij Davidsfonds.
Op het slagveld zal een heuse uitkijktoren de bezoekers door het landschap van 1708 gidsen. Aan de hand van infopanelen wordt de veldslag overzichtelijk gemaakt.