De tentoonstelling is verspreid over de verschillende zalen van het stadhuis. In de eerste zaal, de Cale, krijgen bezoekers een beeld van Europa en de politieke situatie aan het einde van de 17de eeuw. De hoofdrolspelers in de Spaanse Successieoorlog krijgen er een plaats. In de middengang wordt de oorlog van Lodewijk XIV geëvoceerd met sfeerbeelden uit de films ‘Barry Lyndon’ en ‘Le roi danse’ en met muziek.
In de benedenlakenhalle komt de eigenlijke Slag bij Oudenaarde aan bod. De belangrijkste militaire actoren worden voorgesteld en je leert er alles over de oorlogsvoering in de 18de eeuw: welke uniformen en vlaggen de verschillende legers droegen, hoe ‘soldaten’ gerekruteerd werden, over welke wapens ze beschikten,… In de polyvalente zaal wordt het landschap waar de Slag plaatsvond gereconstrueerd en geconfronteerd met het landschap van vandaag. Je zal ook de troepenbewegingen op 11 juli 1708 kunnen volgen via multimedia.
In de bovenlakenhalle schetsen we Oudenaarde in de 18de eeuw, met als topstuk de maquette uit 1747, die gebaseerd werd op plannen van militair ingenieur Vauban. De maquette is eigendom van de Franse staat en ze komt éénmalig terug naar Oudenaarde. Van de maquette zullen ook 3D-presentaties te zien zijn, waarmee de evolutie van Oudenaarde vanaf de middeleeuwen kan gevolgd worden.
Doorheen de volledige tentoonstelling zijn nog andere topstukken te bewonderen, die we in bruikleen krijgen van gerenommeerde musea. Naast kogels, trommels, sporen, degens, pistolen, karabijnen, keteltrom en trompet en een zadel met pistooltassen, kan je ook het ‘Zwaard van Oudenaarde’ bewonderen. Dat was het zwaard dat Marlborough bij zich had tijdens de Slag en dat nu deel uitmaakt van de Trust van de Duke of Buccleuch.
Er komen portretten en bustes van de hoofdrolspelers van de Slag van het Kasteel van Versailles, het Rijksmuseum Amsterdam en the National Portrait Gallery in Londen.
Het Legermuseum in Delft stelt een Franse vlag ter beschikking, die buitgemaakt werd in Oudenaarde.
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel bezorgen tekeningen met cavaleriegevechten, soldaten en schetsen van het dagelijks leven in legerkampen.
In totaal krijgen een 100-tal objecten een gepaste plaats in de tentoonstelling.