home
 
tentoonstelling
openingsweekend
historische evocatie van de slag
evenementen
 
toeristisch aanbod
bezoekersinformatie
contact
partners
 
 
 
 
 
 

 

français english Deutsch
   
  slagveldarcheologie in Oudenaarde: de DVD  
         

 

 

 

 

 
aanleiding inleiding zonnekoning de hertog van Marlborough
11 juli 1708 maquette vauban de Fransen
landschap wooncultuur de geallieerden

 

 

Het boek ‘Oudenaarde 1708, een stad, een koning, een veldheer’ vertelt het boeiende en gedetailleerde verhaal van de Slag bij Oudenaarde, die plaatsvond op 11 juli 1708, in het kader van de Spaanse Successieoorlog.

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de omgeving van Oudenaarde – en bij uitbreiding heel Vlaanderen – vindt hier kwalitatieve teksten en gegevens terug over de 17de en 18de eeuw in onze gewesten, die nog nooit eerder werden gepubliceerd.
Er komen een 130-tal zeer mooie illustraties in het boek, onder andere een aantal unieke foto’s van de maquette van Oudenaarde en reproducties van weinig gekende kaarten van de stad.
In het boek lees je een schat aan informatie over hoe mensen leefden in Oudenaarde en omgeving in het begin van de 18de eeuw.

Volgende auteurs verzorgen een bijdrage:

  • Dr. Martine Vanwelden: De historische evolutie van de stad Oudenaarde tot aan het begin van de 18de eeuw. Facetten van een stadsgeschiedenis.
  • Drs. Klaas Van Gelder en Prof. Dr. René Vermeir : De Habsburgse Nederlanden in de overgang van Spanje naar Oostenrijk, 1692-1713.
  • Frederik Dhondt: De Spaanse Successieoorlog en de slag bij Oudenaarde (11 juli 1708)
  • Pieter-Jan Lachaert: Leven langs de Schelde aan het begin van de 18de eeuw. Een manuscript uit Eine over de slag bij Oudenaarde en de krijgsverrichtingen in de Spaanse Successieoorlog (1708-1711).
  • Dr. Luc Van Durme: De plaatsnamen in de omgeving van het slagveld.
  • Prof. Dr. Nicolas Faucherre: De maquette van Oudenaarde van Nézot uit 1746.

Het boek wordt uitgegeven door het Davidsfonds Leuven en komt in de handel in mei 2008.

  • Formaat 25 x 29 cm, 150 pagina’s. De gekartonneerde versie kost 26 euro, de versie met slappe kaft kost 23 euro.
  • Het boek is te koop in het toeristisch onthaal (stadhuis) en in het stadsarchief (abdij Maagdendale, Maagdendale 13), of via overschrijving op rekeningnummer 091-0178077-14. Je kan het afhalen met bewijs van overschrijving in stadhuis of stadsarchief.
  • Wil je het boek thuis toegestuurd krijgen, stort dan 3 euro meer en vermeld welke versie van het boek je wil, met vermelding van welke versie (slap of gekartonneerd).


Het Davidsfonds