home
 
tentoonstelling
openingsweekend
historische evocatie van de slag
evenementen
 
toeristisch aanbod
bezoekersinformatie
contact
partners
 
 
 
 
 
 

 

français english Deutsch
   
   
  films naar aanleiding van Oudenaarde 1708  
   
  het vuurwerk op 11 juli 2008  
   
  kleinere tentoonstellingen  
   
  Moord aan de Schelde  
   
   
         

 

 

 

 

 
aanleiding inleiding zonnekoning de hertog van Marlborough
11 juli 1708 maquette vauban de Fransen
landschap wooncultuur de geallieerden

filmclub Oudenaarde

 

 


Oudenaarde stevent af op een memorabele herdenking van De slag bij Oudenaarde. Onder de titel Oudenaarde 1708, een stad, een koning, een veldheer staan heel wat spraakmakende evenementen in de steigers: een spectaculaire historische evocatie van de slag, een groots opgezette tentoonstelling en een aantal artistieke happenings. Omdat filmclub Het Groot Licht daar niet ongevoelig voor is, zal het filmprogramma een jaar lang in het teken staan van deze manifestatie. In de eerste helft van 2008 richten we onze spots op hoe het leven, “een stad”, er pakweg 300 jaren geleden uitzag. Aan de hand van zes prenten schetsen wij u een beeld van de zeden en gewoonten van het ancien régime.
Na de zomervakantie zullen we het thema verder uitdiepen. Dan komt het aspect “een koning, een veldheer” aan bod met films over wereldheersers door de eeuwen heen. Figuren die hun stempel op de geschiedenis hebben gedrukt.

Barry Lyndon
Dinsdag 22 januari 2008 om 20 uur


Redmond Barry groeit op in een straatarm Iers gezin De erg ambitieuze jongen weigert zijn lot te accepteren en besluit zich voor te doen als iemand van adel. Hij noemt zichzelf Sir Redmond Hillary of Barryton. Met zijn bluf, vlotte babbel en leugens weet hij zich tot in de hoogste kringen van de adel te vechten. Hij wordt soms ontmaskerd, maar weet elke keer een uitweg te vinden. Geslepen als hij is, neemt hij elk risico en leeft hij als een ware bon vivant. Hij versiert vrouw na vrouw en gooit zijn geld over de balk. Hij treedt in het huwelijk met Lady Lyndon, waaraan Barry zijn nieuwe naam ontleent. Uiteindelijk heeft hij alles bereikt wat zijn hart begeert, maar toch voelt hij zich niet gelukkig.

Om de authenticiteit te vergroten filmde Kubrick alleen in bestaande gebouwen en interieurs uit de 18de eeuw. De altijd aanwezige muziek in de film is van de hand van Bach, Händel en Mozart.

Le Roi Danse
Dinsdag 26 februari 2008 om 20 uur


Op 14-jarige leeftijd weet Lodewijk XIV dat hij op een bepaalde dag aan de macht zal komen, maar hij weet ook dat men alles zal doen om hem te beletten te regeren. Deze gedachte verlamt hem. Dankzij de dans, waarin de jonge koning uitblinkt, en dankzij de muziek die Lully voor hem schrijft, openbaart de jonge koning zich aan zichzelf en daarna aan de wereld. Door de voor hem geschreven muziek en choreografie verandert de jonge Lodewijk in de Zonnekoning. Al dansend ontsnapt hij aan de sterfelijkheid.

Na "Le Maitre de Musique" en "Farinelli" is dit de derde film van Corbiau waarin muziek de hoofdmoot vormt. Er is ook veel aandacht voor de ontwikkeling van de relaties onder de personages. Door toedoen van Lodewijk XIV gaan dramaturg Molière en componist Lully samenwerken. Een intelligente, onderhoudende, maar vooral kunstige film.

Valmont
Dinsdag 18 maart 2008 om 20 uur


Om wraak te nemen haalt Marquise de Merteuil haar minnaar, Vicomte de Valmont, over om de nieuwe verloofde te ontmaagden van de man die haar heeft afgewezen. Valmont gaat akkoord en heeft op zijn beurt ook een uitdaging voor haar. Als het hem lukt om Madame de Tourvel te verleiden, een deugdelijke jonge vrouw die bekend staat om haar onwrikbare betrouwbaarheid, zal de Marquise een nacht met Valmont doorbrengen.

Het verhaal is gebaseerd op de brievenroman "Les Liaisons Dangereuses " van Choderlos de Laclos, die een jaar eerder door Stephen Fears werd verfilmd. In de versie van Milos Forman  zijn de erotiek en de destructieve liefdesrelaties niet zo nadrukkelijk aanwezig. Net als bij "Amadeus" is de vormgeving ronduit prachtig met veel aandacht voor de originele locaties, gebruiken, kleding en accessoires. Dat alles resulteert in een schitterende en zo getrouw mogelijke weergave van de Belle-Epoque.

Casanova
Dinsdag 22 april 2008 om 20 uur


Giacomo Casanova (1725-1798), doctor in de rechten, violist, soldaat, schrijver en diplomaat,  bespeelt als een doorwinterde charlatan zijn omgeving en geen vrouw is veilig voor zijn verleidingstechnieken. Wanneer hij in Venetië opduikt ontstaan er wilde commoties en stapelen de intriges zich op. Toch lijkt de man voor de eerste keer zijn meerdere te moeten erkennen in de plaatselijke schoonheid Francesca, die aan een steenrijke handelaar zal worden uitgehuwelijkt.

Hallström brengt de nodige zwier in de film aan de hand van vrouwengegil in het noviceklooster, spectaculaire achtervolgingen, wonderbaarlijke ontsnappingen aan de inquisitie, weddenschappen en duels, begerenswaardige maagden en persoonsverwisselingen op het gemaskerd bal. “Casanova” is een lust voor het oog en het oor.

Perfume, The Story of a Murderer
Dinsdag 20 mei 2008 om 20 uur


Op een stinkende vismarkt in Parijs wordt in 1738 Jean-Baptiste Grenouille te vondeling gelegd. Hij groeit eenzaam op en wordt door iedereen genegeerd omdat hij geen lichaamsgeur heeft.  Dankzij zijn superieur reukorgaan komt hij in de leer bij de beroemde parfumeur Baldini. Jean-Baptiste ontpopt zich tot een natuurtalent en creëert de meest exclusieve parfums ter wereld. Maar de obsessie zijn eigen lichaamsgeur te ontwikkelen drijft hem tot waanzin. Hij gaat op zoek naar het meest ultieme ingrediënt: het onweerstaanbare aroma van de jonge vrouwelijkheid.

Al snel heerst er paniek in de stad want de stroom aan dode jonge vrouwen is opzienbarend. De zoektocht van Grenouille lijkt tot een einde te komen wanneer hij het jonge meisje Laura ontmoet. Ze is onweerstaanbaar, maar haar vader Antoine Richis is op zijn hoede en ruikt onraad.

Sense and Sensibility
Dinsdag 17 juni 2008 om 20 uur


Op zijn sterfbed laat Mr. Dashwood het huis achter aan zijn enige zoon uit zijn eerste huwelijk. Maar wat moet er gebeuren met zijn tweede vrouw en haar drie dochters, die door de erfenis uit het landhuis worden gezet? Ze krijgen van hun vriendelijke neef onderdak. De oudste dochters zijn nog steeds vrijgezel, maar hebben geen gebrek aan aandacht van mannen uit de betere kringen. De stille Elinor wordt verliefd op de onbereikbare Edward. Hij voelt ook veel voor haar maar hij is een heer van eer en heeft reeds trouw beloofd aan een andere vrouw. Elinor wordt wanhopig van de formele, gecodeerde en kuise hofmakerij in de late 18de eeuw. Zusje Marianne belandt al spoedig in een onstuimige relatie maar wordt uiteindelijk ook aan de kant gezet door de jongeman in kwestie.

De film verkent de onoplosbare verwarring tussen rede en gevoel. Gouden Beer in Berlijn 1996. Oscar voor scenariste Emma Thompson.

 
UiT in Oudenaarde