home
 
tentoonstelling
openingsweekend
historische evocatie van de slag
evenementen
 
toeristisch aanbod
bezoekersinformatie
contact
partners
 
 
 
 
 
 

 

français english Deutsch
   
   
  films naar aanleiding van Oudenaarde 1708  
   
  het vuurwerk op 11 juli 2008  
   
  kleinere tentoonstellingen  
   
  Moord aan de Schelde  
   
   
         

 

 

 

 

 
aanleiding inleiding zonnekoning de hertog van Marlborough
11 juli 1708 maquette vauban de Fransen
landschap wooncultuur de geallieerden

kleinere evenementen in het kader van oudenaarde 1708

 

 

Van 10 september tot en met 19 september staan verschillende artistieke happenings op het programma, zowel in Oudenaarde als in Ename. De activiteiten in Oudenaarde kaderen in het evenement ‘Oudenaarde 1708, een stad, een koning, een veldheer’. In Ename wordt 10 jaar pam Ename gevierd.

Educatief spel ‘Moord aan de Schelde’


In het Huis de Lalaing woont de rijke handelaar François met zijn vrouw Isabelle. De man van Isabelle zit vaak in het buitenland voor zijn werk. Hij voert namelijk specerijen in uit China en Japan. Om de verveling tegen te gaan hield Isabelle er een minnaar op na, de knecht des huizes Corneel. Deze relatie moest natuurlijk geheim blijven. Daarom bedachten Corneel en Isabelle een ingenieus systeem uit om met elkaar te communiceren: de tâche de beauté. De twee beleefden gedurende jaren veel plezier samen.
Tijdens haar wekelijks bezoek aan de markt komt ze de Engelse troepen tegen. Ze raakt aan de praat met de hertog van Marlborough en begint met hem een nieuwe liefdesrelatie.
Later wordt Isabelle vermoord teruggevonden in haar boudoir…

Kinderen van 6 tot 14 jaar kunnen de moord helpen oplossen. Ondertussen leer je veel bij over de 18de eeuwse woon- en leefcultuur. Je brengt een bezoekje aan de rookkamer, het boudoir en de eetkamer.

Kostprijs 3 euro. Vooraf inschrijven bij de dienst toerisme in het stadhuis, tel 055 31 72 51, mail: toerisme@oudenaarde.be
Woensdag 10 september van 14 uur tot 16 uur
Huis de Lalaing, Bourgondiëstraat 9

Voordracht ‘Focus op Barok’ door Karen Ketels


Hoe klonk/klinkt barokmuziek en welke barokcomponisten zijn alom gekend?
Hoe werd de maatschappij in de 17de en 18de eeuw georganiseerd?
Welke bouwkenmerken zijn typerend voor de barok?
Hoe was het om in het barokke tijdperk in onze contreien te leven?
Welke uitvindingen of ontdekkingen dateren uit die tijd?
Wat zijn de stijlkenmerken van de barokke schilderkunst?
Welke namen van ‘barokmensen’ dwalen rond in ons geheugen?

Karen Ketels is als professioneel muzikant gespecialiseerd in oude muziek en is ook leerkracht algemene muziekcultuur, muzikale opvoeding en esthetica. Zij brengt deze voordracht met veel enthousiasme. Het publiek wordt ondergedompeld in de verschillende barokke kunsttakken, stijlkenmerken en meesterwerken. De nadruk ligt daarbij vooral op het ontdekken, beleven en proeven van de barokke kunst en het geraakt worden door de schoonheid ervan.
Woensdag 10 september om 19 uur
Gratis
Stadhuis, volkzaal

Film ‘Molière’ van Laurent Tirad


In 1644 is toneelschrijver Jean-Baptiste Poquelin, beter bekend als Molière, 22 jaar. Zijn ‘Illustre Théâtre’ dat hij een jaar eerder opgericht had, is failliet. Hij wordt door zijn schuldeisers vervolgd en belandt achter de tralies. Molière komt uit de gevangenis dankzij Monsieur Jourdain, een rijke burger, die zijn schulden betaalt op voorwaarde dat Molière hem leert acteren.
Jourdain, die verlangt naar erkenning, raakt verliefd op de knappe, maar venijnige Célimène. De affaire moet echter geheim blijven, want Jourdain is getrouwd met Elmire, een schoonheid voor wie Molière onmiddellijk valt. Hij moet zich van Jourdain echter voordoen als de strenge huisleraar Monsieur Tartuffe.

Vrijdag 12 september om 20 uur in De Woeker
4 euro / studenten 3 euro

Orgelconcert door Koenraad Verstichel


Orgelconcert door Koenraad Verstichel

Zaterdag 13 september om 19.30 uur
Gratis
O.-L.-Vrouw van Pamelekerk

Open Monumentendag zondag 14 september


Beiaardconcert door Lode Schynkel

Lode Schynkel, vierde generatie stadsbeiaardier van de familie Schynkel, speelt een speciaal barok beiaardconcert met werk van onder andere Händel, Scarlatti, Bach, Rameau,..
Van 12.15 uur tot 13 uur.

Aperitiefconcert ‘Barokke parels’ door Ardalus

Ardalus is een oude-muziek-ensemble dat werd opgericht door blokfluitiste Karen Ketels en zich specialiseert in muziek uit de Renaissance en barok. Een van de doelstellingen van Ardalus is oude muziek zo authentiek en historisch getrouw te benaderen voor een zo breed mogelijk publiek. Ardalus verenigt jonge, beloftevolle muzikanten in een eerlijke benadering van ‘oude muziek’. Bezetting: sopraan, blokfluiten, hobo, cello en klavecimbel.
Volkszaal stadhuis om 11.30 uur.
Gratis

Stadswandeling ‘In de voetsporen van Lodewijk’

Tijdens de wandeling gaan we op zoek naar sporen uit de regeringstijd van Lodewijk XIV. Verschillende Franse stijlen zoals de laatbarok, de zwierige rococostijl, de Lodewijk XVI-stijl en de empirestijl worden uitvoerig belicht aan de hand van een aantal markante voorbeelden. Maar ook de tijdsgeest, de sociale situatie en het dagelijks leven tijdens de 18de eeuw worden opgeroepen in boeiende volkse verhalen.
Om 10 uur, 14 uur en 16 uur.
Vertrek aan het onthaal toerisme
Gratis

Slagveldwandeling ‘Oudenaarde 1708’

Een gids neemt je mee naar het slagveld. De site is uniek en ligt er vrijwel ongerept bij te midden van de glooiende heuvels. Tijdens  een stevige wandeling van 10 km laat de gids je de slag bij Oudenaarde herbeleven en geniet je volop van het natuurschoon van de Vlaamse Ardennen.
Om 10 uur, 14 uur en 15 uur
Vertrek aan de Salons Mantovani
Gratis

Fietsroute op het slagveld 1708

Tijdens een stevige fietstocht laat de gids je de slag bij Oudenaarde herbeleven.
Om 10 uur, 14 uur en 15 uur
Vertrek aan het toeristisch onthaal.
Gratis
Eigen fiets meebrengen of een fiets huren tegen 14 euro (dagtarief). Het onthaal toerisme reserveert geen fietsen vooraf.

Workshop ‘Molière’ voor kinderen

Patrick Maillard en Veronique Moës werkten een twee uur durende sessie uit, waarbij jongeren van 10 tot 14 jaar kennismaken met het werk van de Franse meester, maar ook met het spel zelf. Aan de hand van korte samenvattingen van theaterstukken die Molière schreef, gaan de jongeren zelf aan de slag en spelen ze daarna zelf korte stukjes met poppen. Voor deze workshop heeft het atelier een schitterende reeks grote praatpoppen gemaakt, waarmee ze aan de slag gaan.

Huis de Lalaing
Om 10 uur en om 14 uur
Gratis
Per workshop maximum 25 kinderen
Inschrijven vooraf noodzakelijk via de dienst cultuur 055 335 103

 

Jonge honden in het stadsarchief VI


‘De Balegemse steen, op zoek naar relicten van steenontginning’ door historica Sofie Moeykens
en
‘De geschiedenis van de Oudenaardse schuttersgilde van Sint-Joris (14de – 19de eeuw) door historica Evelien Taelman

Sofie Moeykens maakte een eindwerk over de Balegemse steen, die in heel wat monumenten in Oudenaarde en Vlaanderen voorkomt. Deze kalkzandsteen was vanaf de middeleeuwen een befaamd bouwmateriaal. Sofie onderzocht de Balegemse steen vanuit historisch-landschappelijk perspectief. Waar werd de Balgemense steen opgegraven en kunnen we daar vandaag in het landschap nog relicten van terugvinden? Bovendien werden een aantal gebouwen onderzocht die met dit constructiemateriaal werden gebouwd. Eén van deze gebouwen is het Oudenaards stadhuis. Aan de hand van archiefbronnen werd bekeken vanwaar de steen kwam, wie hem aanleverde,…

Evelien Taelman behandelde in haar thesis de oudste en belangrijkste schuttersgilde van Oudenaarde: de schuttersgilde van Sint-Joris. De schuttersgilde was in de middeleeuwen een vereniging van burgers, die instond voor de verdediging van de stadsmuren. Later verdween de militaire functie van de gilde en werd de sociale en sportieve functie belangrijker. De gilde bezat een eigen schuttershof naast de abdij Maagdendale. Bij de rechttrekking van de Schelde in de 20ste eeuw verdwenen de laatste relicten van dit terrein. De inboedel en het archief werden reeds in de 19de eeuw aan de stad overgedragen. Een beschilderd glas en een kabinet uit de 17de eeuw zijn nu nog steeds pronkstukken in het Oudenaards stadhuis.

Vrijdag 19 september om 19.30 uur
Polyvalente zaal Abdij Maagdendale
Gratis