home
 
tentoonstelling
openingsweekend
historische evocatie van de slag
evenementen
 
toeristisch aanbod
bezoekersinformatie
contact
partners
 
 
 
 
 
 

 

français english Deutsch
     
   
         

 

 

 

 

 
aanleiding inleiding zonnekoning de hertog van Marlborough
11 juli 1708 maquette vauban de Fransen
landschap wooncultuur de geallieerden

9 mei 2008: internationale Taptoe

vrijdag 9 mei
zaterdag 10 mei
zondag 11 mei
maandag 12 mei
       

 

vrijdag 9 mei

INTERNATIONALE MILITAIRE TAPTOE
  Markt van Oudenaarde
gratis
vanaf 19u00
  OUVERTURE 18 u. - 18u.45
ouverture door de beiaard van Oudenaarde In het kader van het evenement ‘Oudenaarde 1708’ speelt Lode Schynkel, vierde generatie stadsbeiaardier van de familie Schynkel, speciale barok beiaardconcerten. Ook de internationale militaire taptoe luistert hij op van 18 uur tot 18.45 uur met een speciaal ouverture-programma met composities van Händel, Scarlatti, Bach, Rameau e.a.
  PROGRAMMA vanaf 19 u.
 

1. KSA Fanfare Hanske de Krijger, Oudenaarde

de KSA-fanfare De jeugdfanfare van de KSA is in de laatste decennia uitgegroeid tot een vaste waarde in verscheidene grote folkloristische stoeten die het rijke Vlaanderen nog steeds bezit; zoals de Canteclaerestoet in Deinze, de Kattenstoet in Ieper en zoveel meer. Zelfs het buitenland is hen al lang niet meer vreemd: Hastings (Eng), Coburg (Dui) en zelfs Denemarken heeft al mogen meegenieten van hun jeugdige maar toch professionele optredens.
  2. "1066" Pipes and Drums, Hastings (UK)
"1066" Pipes and Drums De band “1066 Pipes and Drums” werd 10 jaar geleden opgericht door hoofddoedelzakspeler Arthur Jepson en John Bartholomew. Arthur was lid van The Scots Guards en John maakte als Brits soldaat deel uit van de Royal Military Police. Daar leerden beiden doedelzak spelen. Hun enthousiasme sloeg over naar de rest van de muzikanten, zodat de band uit zo’n 14 ervaren spelers bestaat. Ze traden op in New York na de ramp met de Twin Towers en verzorgen reeds 5 jaar na elkaar de muziek op “Battle of the Flowers” in Jersey. Ze speelden muziek voor de Sultan van Brunei en voor de Hertog van Kent, de neef van de Britse koningin. “1066 Pipes and Drums” is de enige burgerband die in het Britse parlement heeft gespeeld.
  3. The Band of the Royal Logistic Corps (UK)
The Band of the Royal Logistic Corps

The Band of The Royal Logistic Corps is één van de 22 militaire muziekverenigingen die Groot-Brittannië rijk, werd in april 1993 boven de doopvont gehouden en is de opvolger van The Royal Wagon Train uit 1799. De RLC-Band is een samensmelting van The Royal Corps of Transport en The Royal Army Ordnance Corps. De thuisbasis is gevestigd in The Princess Royal Barracks in de buurt van Camberley. Alle muzikanten hebben een opleiding achter de rug bij The Corps of Army Music.

Het opluisteren van heel wat militaire evenementen zorgt er voor dat de band verschillende uitnodigingen ontvangt om voor een breed publiek op te treden. Het gezelschap is actief in heel het Verenigd Koninkrijk en in zijn overzeese gebieden. Daarnaast is de band ook wereldwijd aan de slag. Behalve in heel wat Europese landen waren de muzikanten ook te gast in Australië, Hong Kong en de Falkland-eilanden. In 2003 oogstte het muziekkorps succes tijdens de wereldbefaamde Internationale Militaire Taptoe van Edingburgh. De vereniging luistert niet alleen militaire maar ook privé-evenementen op. De formatie was een graaggeziene gast op het Zes Naties Rugbytornooi in Schotland, op het koninklijk tuinfeest in Buckingham Palace en op heel wat evenementen in Groot-Brittannië zoals op de 60ste verjaardag van de bevrijding van Guernsey.

Niets of niemand kan de pracht van de militaire band in uniform evenaren en ook zijn vakmanschap staat buiten kijf. Vooral de RLC Marching Band kan buigen op een excellente reputatie. In vol ornaat is de Marching Band een lust voor het oog. Tijdens de zomermaanden zijn de muzikanten uitgerust met donkerblauwe tunieken, witte gordels, helmen en zwaarden. In de winter komt daar een knielange grijze mantel bovenop. Precisie van uitvoering en de wonderbaarlijke muziek staan hoog in het vaandel van de Marching Band en verlenen aan een feestviering een uitzonderlijke klasse.

  4. Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen (B)
Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen De Muziekkapel van het Eerste Regiment Gidsen bestaat uit een Groot Harmonieorkest van 84 streng geselecteerde musici, allen afgestudeerd aan één van de Koninklijke Conservatoria van het land, en een Trompetterkorps van 22 trompetters. Samen met de kapelmeester, de adjunct-kapelmeester en de trompet-majoor geeft dit een totaal van 109 muzikanten.
Sinds haar ontstaan in 1832 heeft deze Muziekkapel door haar uitzonderlijke kwaliteiten zowel specialisten (onder wie talloze componisten) als het grote publiek in binnen- en buitenland weten te boeien. Ook nu nog verkiezen soms grote buitenlandse componisten hun werken door het Groot Harmonieorkest van de Gidsen te laten creëren of zelfs op CD te laten opnemen. Toch heeft dit eliteharmonieorkest zich sinds lang in de eerste plaats geroepen gevoeld om muziek van eigen bodem, zoveel mogelijk originele harmoniemuziek, te propageren.